Добавка АНТИФРИЗ за циментови смеси - зимно бетониране
Добавка АНТИФРИЗ за циментови смеси - зимно бетониране

Добавка АНТИФРИЗ за циментови смеси - зимно бетониране

Предвид настъпването на зимните условия, едни от най-често срещаните въпроси са свързани с особеностите на употребата на циментови смеси при ниски температури.

Дали става дума за изливане на бетон, подови замазки, циментови шпакловки, полагане на плочки, няма особено значение, защото принципът е един и същ.

Проблемът с ниските температури е в това, че въздейства негативно на химическата реакция на цимента с водата, известна като хидратация. За да се извърши тази и която и да е химическа реакция е нужно температурите да бъдат в един определен диапазон. В случая с цимента и водата, идеалната температура за протича на реакцията е 22 градуса. При по-високи температури реакцията протича много бързо, което също се отразява негативно, а при по-ниски температури се забавя или дори спира.

Затова всички циментови продукти имат оказано време за работа или съхнене, което е установено при конкретни температури и това е написано в таблицата за техническите данни на продукта.

Минималните граници на температурите за работа с циментови смеси е +5 °С. Обърнете внимание, че това е целодневната температура, а не температурата в момента на полагане. И още нещо изключително важно – премерете температурата на основата, а не на въздуха. Ако в едно помещение температурата на въздуха е 7-8 градуса, то основата, която е в допир със земята, може да бъде 0 или дори отрицателна.

При температури от +5 °С до -5 °С реакцията протича бавно, а при -10 °С спира напълно. Важно е да се отбележи, че циментови смеси, положени при ниски температури не само съхнат изключително бавно, но и крайният резултат е напълно компрометирана повърхност, без никаква якост и устойчивост.

На пръв поглед ситуацията е патова. Затова производителите на строителна химия предлагат решение, известно като антифризни добавки.
Много е важно да се знае че принципът на работа антифризите е да ускорят свързването на циментовите смеси. Това значи, че никакъв антифриз не ви спасява при отрицателни температури!

Антифризът на практика е катализатор, който ускорява хидратацията и води до по-бързо набиране на якост на циментовата смес, а щом една циментова смес мине определена граница на якост, вече в нея няма течна вода, която да замръзне, да образува кристали и да разруши структурата на циментовия камък. При бетона тази сила на якост е 5 N/mm2.

Тук идва втората тънкост при работата с антифризи – добавянето им към циментовите разтвори не значи, че сте решили проблема и по-натам нямате никакъв ангажимент! Нужно е да покриете повърхностите, а още по-добре и сигурно да им осигурите отопление чрез газов или електрически калорифер за поне 24 часа. Това се прави изключително рядко с идеята, че се спестяват 10 лева за газ и ток и резултатът е компрометирана повърхност за хиляди левове.

Един елементарен трик може също да ви бъде от голяма полза – когато приготвяте циментов разтвор, който ще полагате при ниски температури, направете следните две неща:

1. Добавете към разтвора предварително подгрята вода с температура около 40 градуса, но не по-висока. Това допънително ще ускори хидратацията и ранното набиране на якост

2. Намалете отправната вода до минимум – например, ако правите замазка, нека бъде със земно-влажна консистенция, а не подобна на саморазливна замазка. За да работи правилно една циментова смес съотношението вода/цимент е най-важно. Излишната вода води до свиване при изсъхване и гарантирано напукване, както и много по-ниска якост.

Комбинирането на антифриз и пластификатор също би помогнало да намалите водата, като запазите пластичността.

До тук с добрите новини, сега лошите:

1. Колкото и антифриз да добавите, не можете да работите при отрицателни температури при тънки покрития. Бетон с подгряти агрегати и добавка можете да полагате и при -5 градуса, но там има обем, има екзотерична реакция – самоподгряваща се смес, докато при едно лепило за плочки с дебелина 10 мм това няма как да се случи.

2. Не можете да добавяте антифриз в циментови смеси с полимерни подобрители, без това да е указано от производителя – ако в по-висок клас лепило за плочки добавите антифриз, то най-вероятно ще получите някаква странна смес за работа, защото добавяте нови химически уравнения във вече съществуващи формули – лепилото става лигаво, започва да се разлива, губи устойчивостта си на свличане и т.н. ВИНАГИ ползвайте готови РАПИД-продукти (с ускорено набиране на якост), тоест създадени и тествани от производител, които е съчетал подходящите съставки.

3. Ползвайте само антифризи, които не са на хлорна основа, защото по този начин армировката и замонолитените стоманените елементи няма да бъдат увредени, а след време това ще разруши и самото покритие.

Комбинирана химична добавка за зимно бетониране!

Антифризите се добавят в смесите като процент от съдържанието на цимента. Пример – замазка със 100 кг. цимент изисква между 0.5% и 1.5% добавка. Колкото по-студено, толкова повече антифриз, като максимума е 1.5%, след това вече не оказва влияние на реакцията или води до лоши резултати.